Wednesday, 6 June 2012

Lari berganti-ganti
 TEKNIK HANTARAN BATON

Gaya popular menghantar baton ialah gaya selang-seli, iaitu baton ditukar di antara tangan kanan dan tangan kiri oleh keempat-empat pelari dalam satu pasukan. Dua cara menghantar baton ialah :


Hantaran atas
 

1. Pelari dengan baton menghayun baton ke bawah untuk memukul tapak tangan penerima yang terbuka.

2. Penerima memegang hujung baton semasa menerimanya.
 
                              
Hantaran bawah


1. Pelari dengan baton menghayun baton ke atas tangan penerima yang terbuka  dalam bentuk ‘V’ yang dibentukkan dengan ibu jari dan jari telunjuk penerima.
2. Penerima memegang bahagian hujung baton yang berhampiran dengan tangan pelari penghantar.
3. Penerima mengambil alih baton daripada pelari yang masuk.
       

Sumber rujukan :TEKNIK MENERIMA BATON

Menerima dari atas1. Pelari yang akan menerima akan berlari apabila pelari yang membawa baton melepasi garisan zon penukaran .
2. Pelari yang membawa baton masuk zon penukaran zon  melaungkan “keluar” apabila hampir dengan penerima baton.
      3. Sambil berlari, ketika melihat ke hadapan,penerima baton  akan menghulurkan sebelah tangan ke belakang dengan tapak tangannya terbuka (menadah)  ke atas dalam bentuk ‘V’ yang dibentukkan dengan ibu jari dan jari telunjuk penerima  untuk menerima baton.Sentiasa luruskan tangan dan jangan cuba mengoyang-goyangkannya.
4. Penghantar  baton akan menghayun baton ke atas tangan penerima.
5. Penerima memegang bahagian hujung baton yang berhampiran dengan tangan pelari penghantar.Tetapi pelari yang membawa baton jangan pula melepaskan baton serta merta.
6. Pelari yang memberikan baton membiarkan baton ditarik daripada tangannya, dan mengawal kelajuan sendiri.Penerima mengambil alih baton daripada pelari yang masuk.

Menerima dari bawah1. Pelari yang akan menerima akan berlari apabila pelari yang membawa baton melepasi garisan zon penukaran .
2. Pelari yang membawa baton masuk zon penukaran zon  melaungkan “keluar” apabila hampir dengan penerima baton.
      3. Sambil berlari, ketika melihat ke hadapan,penerima baton  akan menghulurkan sebelah tangan ke belakang dengan tapak tangannya terbuka (menadah)  ke bawah dalam bentuk ‘V’ yang dibentukkan dengan ibu jari dan jari telunjuk penerima  untuk menerima baton.Sentiasa luruskan tangan dan jangan cuba mengoyang-goyangkannya.
4. Penghantar  baton akan menghayun baton dari bawah ke atas tangan penerima.
5. Penerima memegang bahagian hujung baton yang berhampiran dengan tangan pelari penghantar.Tetapi pelari yang membawa baton jangan pula melepaskan baton serta merta.
6. Pelari yang memberikan baton membiarkan baton ditarik daripada tangannya, dan mengawal kelajuan sendiri.Penerima mengambil alih baton daripada pelari yang masuk.TEKNIK MENENTUKAN PELARI


Biasanya pemilihan pelari untuk acara ini dijalankan menerusi satu ujian khas yang dibuat oleh sesuatu badan atau pihak yang bertanggungjawab ke atas pasukan itu. Mungkin bilangan pelari yang menghadiri ujian itu ramai. Jika hal itu terjadi, acara saringan perlu diadakan bagi mendapatkan peserta terbaik ke peringkat akhir.


Empat atau lima orang pelari terbaik akan dipilih berdasarkan kedudukan masing-masing untuk membentuk satu pasukan pelari kelima sebagai simpanan.Walau bagaimanapun, ini buknlah perkara utama yang harus dijadikan syarat. Ada kalanya terdapat pelari-pelari lain yang mampu berlari dengan baik di selekoh walaupun tidak di garisan lurus. Jika demikian, terserlahlah kepada budi bicara jawatankuasa pemilih untuk membuat pemilihan akhir. Secara amnya, pemilihan dibuat dengan berasaskan kepada beberapa perkara seperti, mengikut keupayaan pelari dalam peringkat tertentu. Ini kerana dalam acara lari berganti-ganti 4x100 meter ini, ada pelari perlu berlari lebih jauh dan ada pula yang perlu berlari lebih dekat daripada pelari lain. Dan ada pelari yang mampu berlari dengan baik pada lorong lurus dan ada yang mampu berlari dengan baik pada selekoh.

 


Pelari pertama


Pelari pertama haruslah mempunyai permulaan yang baik sambil tangan memegang baton, dan berkeupayaan berlari di selekoh. Selalunya pelari pertama adalah pelari kedua terbaik dalam satu pasukan. Ketiga-tiga aspek ini penting kerana dibandingkan dengan pelari lain, pelari pertama akan berlari lebih jauh bersama baton. Ia juga akan menjadi pendorong penting kepada pasukan jika pelari pertama berkemampuan berlari dengan baik.


Pelari kedua


Pelari ini hendaklah berkeupayaan berlari dengan pantas pada garisan lurus. Dia juga mestlah bijak daripada segi menerima dan menghantar baton. Selalunya, jika pelari pertama membawa baton pada tangan kanan, pelari kedua hendaklah cuba menerima baton pada tanagan kiri. Namun ini bukanlah satu syarat.


Pelari ketiga


Kriteria utama bagi pelari ketiga ialah kebolehan dabn berkemampuan berlari di selekoh dan menerima baton menggunakan tangan kanan jika pelari kedua memberikannya menggunakan tangan kiri, atau sebaliknya. Daripada segi keupayaan, biasanya pelari ketiga terpantas dalam pasukan diletakkan sebagai pelari ketiga. Satu lagi aspek penting ialah keupayaannya berlari di selekoh.


Pelari akhir


Pelari akhir biasanya merupakan pelari terpantas dalam satu-satu pasukan kerana pada bahunyalah terletak keputusan yang bakal dicapai oleh seseubah keputusan yang bakal dicapai oleh sesebuah pasukan lari berganti- ganti  4x100 meter. Pelari ini haruslah berkebolehan berlari di garisan lurus. Walaupun daripada segi jarak larian sebenar, pelari terakhir ini adalah terpendek, namun daripada segi kepantasan dan kelajuan, ia amat penting.KEDUDUKAN PELARI UNTUK MENERIMA BATON

1.    Pemilihan pelari dan penentuan kedudukan hendaklah dibuat terlebih dahulu, dan tumpuan latihan hendaklah mengikut kedudukan ini.
2.    Menentukan tangan yang akan memegang baton, sama ada tangan kiri atau tangan kanan.
3.    Menyediakan blok permulaan untuk pelari pertama dan menentukan zon pertukaran baton bagi pelari kedua, ketiga dan keempat.
4.    Menentukan lorong larian setelah undian dibuat.

SEMASA LARIAN
1.    Aturan umum
a)    Berlari mengikut lorong yang ditetapkan.
b)    Membuat pertukaran baton dalam kawasan atau zon yang ditetapkan.
c)    Membuat pertukaran yang bersih.
d)    Mengekalkan baton dalam tangan pelari awal hingga akhir larian.
2. 
Pelari pertama

a)    Gunakan blok permulaan.
b)    Berlari mengikut isyarat (pistol) dibunyikan oleh pelepas.
c)    Berlari pada selekoh pertama.
d)    Membawa baton pada tangan kanan.

3. Pelari kedua

a)     Bersedia dan mula berlari dalam keadaan berdiri.
b)     Berlari dalam lorong yang lurus.
c)      Membawa baton pada tangan kiri atau boleh menukarkannya semasa berlari ke tangan kanan.
d)     Berlari dalam lorong sendiri.
e)     Menerima baton dalam zon pertukaran.


4. Pelari ketiga

a)  Bersedia dan mula berlari dalam kedudukan berdiri.
b)  Berlari dalam lorong sendiri pada selekoh kedua.
c)  Membawa baton pada tangan kanan.
d)  Berlari di sebelah dalam lorong sendiri.

5. Pelari keempat

a)  Bersedia dan mula berlari dalam kedudukan berdiri.
b)  Berlari dalam lorong yang lurus dan lorong sendiri.
c)   Membawa baton pada tangan kiri atau ditukarkan pada tangan kanan semasa berlari.
d)  Menyerahkan baton kepada pegawai bertugas.

2 comments:

  1. thank you for posting. sy dlm ppismp skrg ni. very helpful:)

    ReplyDelete
  2. Zon pertukaran baton acara 4×100m.
    Apa ye?

    ReplyDelete