Friday, 27 July 2012

Sistem limfaSistem limfatik adalah suatu sistem sirkulasi sekunder yang berfungsi mengalirkan limfa atau getah bening di dalam tubuh. Limfa (bukan limpa) berasal dari plasma darah yang keluar dari sistem kardiovaskular ke dalam jaringan sekitarnya. 
 
Cairan ini kemudian dikumpulkan oleh sistem limfa melalui proses difusi ke dalam kelenjar limfa dan dikembalikan ke dalam sistem sirkulasi. Saluran limfa mengangkut cecair yang keluar daripada sistem saluran darah kembali masuk ke dalam sistem saluran darah. Organ limfatik mengandungi sel fagositik (phagocytic cells) dan limfosit (lymphocytes), di mana ianya memainkan peranan yang penting dalam sistem pertahanan badan serta menetang daripada terkena penyakit.

Saluran Limfa

Darah mengalir di dalam tubuh kita, yamg membekalkan nutrien, bahan kumbahan, dan gas yang berlaku diantara darah dan juga cecair dalaman. Kapilari limfa berbeza daripada kapilari darah kerana salah satu hujungnya adalah buntu atau tertutup sementara hujung yang satu lagi dihubungkan kepada salur limfa. Di sepanjang salur limfa terdapat nodus limfa pada jarak tertentu.

Nodus limfa banyak terdapat di perut, leher, dada dan ketiak. Nodus limfa berfungsi menghasilkan limfosit yang terlibat dalam penghasilan antibodi. Cecair intersis berwarna kuning pucat yang meresap masuk ke dalam kapilari limfa dan salur limfa disebut limfa. Di sepanjang salur limfa terdapat injap untuk memastikan limfa mengalir dalam satu arah sahaja.
Apabila satu bahagian salur di antara dua injap dipenuhi dengan limfa ,dinding salur limfa akan mengecut dan menolak limfa ke hadapan menyebabkan injap terbuka dan limfa mengalir ke dalam bahagian salur limfa yang berikutnya. Injap kemudian tertutup untuk menghalang pengaliran limfa kebelakang.

 Limfa (bukan limpa) berasal dari plasma darah yang keluar dari sistem kardiovaskular ke dalam jaringan sekitarnya. Cairan ini kemudian dikumpulkan oleh sistem limfa melalui proses difusi ke dalam kelenjar limfa dan dikembalikan ke dalam sistem sirkulasi.
Rajah 1: Pengaliran limfa di sepanjang salur limfa yang dibantu oleh injap
dalam salur limfa.


Limfosit 

Limfosit adalah suatu jenis sel darah putih yang terlibat dalam sistem kekebalan pada vertebrata. Limfosit (lymphocyte) adalah sejenis sel darah putih pada sistem kekebalan makhlukvertebrata. Ada dua kategori besar limfosit, limfosit berbutiran besar (large granular lymphocytes) dan limfosit kecil. Limfosit memiliki peranan penting dan terpadu dalam sistem pertahanan tubuh.

Limfosit dibuat di sumsum tulang hati (pada fetus) dengan bentuk awal yang sama tetapi kemudian berdiferensiasi. Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada        anak-anak dan akan meningkat seiring dengan bertambahnya usia.
Rajah 2: Gambar rajah limfosit


Limfosit dihasilkan nodus limfa yang yang terlibat dalam penghasilan antibodi. Ada dua kategori besar limfosit, limfosit berbutiran besar (large granular lymphocytes) dan limfosit kecil. Limfosit memiliki peranan penting dan terpadu dalam sistem pertahanan tubuh.

             Limfosit dibuat di sumsum tulang hati (pada fetus) dengan bentuk awal yang sama tetapi kemudian berdiferensiasi. Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada anak-anak dan akan meningkat seiring dengan bertambahnya usia.

Tisu Limpoid

Tisu limpoid merupakan sebahagian daripada sistem keimunan badan yang menolong untuk melindungi badan daripada ancaman bakteria. Limfosit mengandungi banyak tisu limpoid. Tisu limpoid termasuk nodus limfa, limpa,tonsil,dan adenoids (tisu yang mengembang pada bahagian belakang kerongkong) serta thymus (kelenjar tanpa duktus di dasar leher.) 
 
              Tisu dalam bidang perubatan bukan macam sehelai kertas tisu. Tisu ini merupakan nama yang digunakan kepada sekumpulan sel yang mempunyai fungsi yang spesifik. Selain itu,tisu dalam bidang perubatan tidak semestinya ialah lapisan. Oleh itu, sum- sum tulang juga merupakan salah sejenis tisu. 


 
Rajah 3: Nodus limfa
Organ-organ Dalam Sistem Limfa

Sistem limfatik terdiri daripada organ - organ  utama seperti limpa,nodus limfa dan salur limfa. Limpa adalah kelenjar tanpa saluran (ductless) yang berhubungan erat dengan sistem sirkulasi dan berfungsi menghancurkan sel darah merah tua. Organ ini dianggap merupakan salah satu pusat kegiatan pada sistem retikuloendotelium

Awalnya, peranan limpa tidak dimengerti dengan jelas. Tapi, akhir-akhir ini, ditemukan bahwa ketidakhadiran limpa dapat mendorong timbulnya beberapa jenis infeksi.
 
Nodus limfa adalah salah satu komponen dari sistem limfatik yang dapat ditemukan pada tubuh manusia. Nodus limfa adalah penapis untuk partikel asing dan berisi sel darah putih. Nodus limfa berfungsi sebagai filter, dengan jaringan konektif retikular dan limfosit yang mengumpulkan dan menghancurkan bakteri dan virus. Ketika tubuh melawan infeksi, limfosit bertambah dengan deras.


kompleks, termasuk bakteria. Rajah 4: Gambar nodus limfa


Salur limfa merupakan struktur pembuluh limfa serupa dengan vena kecil,tetapi memiliki lebih banyak injap sehingga pembuluh limfa kelihatan seperti rangkaian manik. Pembuluh limfa yang terkecil atau kapilari limfa lebih besar daripada kapilari darah terdiri daripada hanya selapis endothelium. Pembuluh limfa bermula sebagai pleksus halus kapilari yang sangat kecil atau sebagai rongga – rongga limfa dalam tisu sebagai organ.


Komponen-komponen Lain Dalam Sistem Limfa

1.    Spleen
2.    Duktus limfa kanan
3.    Duktus limfa kiri
4.    Vena subklavikel kanan dan kiri
5.    Duktus toraks
6.     
Pertahanan Tidak Khusus

Pagosit (neutrophil dan macrophage) bertanggungjawab untuk mengenali,mencerna dan menghancurkan sesetengah jenis mikrooranisma. Walaubagaimanapun,pagosit tidak dapat mengenali bakteria tertentu jika bakteria tersebut diikuti oleh kapsul. Dalam kes seperti ini, limfosit B telah membantu pagosit dengan pengenalan.

Limfosit B menghasilkan antibodi melawan antigen yang terkandung di dalam kapsul bakteria. Antibodi tersebut menempel pada kapsul. Pagosit ini kemudiannya mengenali dan mencerna seluruh keseluruhan


                                                Rajah 5: Aliran limfa


Beberapa mikroorganisme tidak dapat sepenuhnya dihilangkan. Untuk bertahan melawan mikroorganisme ini, sistem kekebalan membina dinding di sekitar mereka. Dinding tersebut dibentuk ketika pagosit, terutama macrophage, menempel satu sama lain. 

Mikroorganisme dinding tersebut disebut granuloma. Beberapa bakteria dengan demikian ditahan bisa bertahan di dalam tubuh dengan tidak terbatas. Jika sistem kekebalan dilemahkan (bahkan 50 atau 60 tahun kemudian), dinding granuloma akan hancur, dan bakteria akan mulai berkembangbiak, menghasilkan penyakit.


Ketahanan Tubuh Badan


Pengenalan

Sistem ketahanan tubuh badan terbahagi kepada dua, iaitu sistem ketahanan khusus dan sistem ketahanan tidak khusus. Sistem ketahanan tidak khusus akan memberi respon yang cepat untuk melindungi tubuh dari semua zat asing. Sistem ketahanan tidak khusus disediakan oleh kulit utuh dan selaput lendir, respon inflamasi dan sejumlah protein yang dihasilkan oleh tubuh. Sistem ketahanan khusus lebih dikenali sebagai sistem imun, meningkat serangan menentang bahan-bahan asing tertentu.

Apabila sistem imun kita beroperasi dengan berkesan, ia melindungi kamidaripada kebanyakan bakteria, virus, organ-organ pindahan atau rasuah ,dan pernah sel-sel kami sendiri yang telah menentang kami.  

Sistem imun buat ini kedua-dua secara langsung, oleh serangan sel , dan secara tidak langsung, dengan melepaskan pengerahan kimia angmolekul-molekul antibodi pelindung. Mengakibatkan rintangan yang amatkhusus kepada penyakit dipanggil keimunan atau kekebalan.

Sistem Ketahanan Tidak Khusus

Beberapa rintangan tak khusus kepada penyakit diwarisi. Misalnya,terdapat penyakit tertentu manusia itu tidak akan mendapat, seperti beberapa batuk kering  yang menjejaskan burung-burung.

Paling kerap , bagaimanapun, tempoh pertahanan badan tak khususmerujuk kepada halangan-halangan mekanikal permukaan-permukaanbadan penutup itu dan untuk sel dan bahan kimia itu yangmelaksanakanpermulaan battlefronts melindungi badan dari menyerang patogen.

Halangan-halangan permukaan membran

Barisan pertama pertahanan badan menentang pencerobohan mikroorganisma punca penyakit ialah kulit dan membran mukus. Selagi kulit tidak pecah, keratinized epirdemis ialah satu sekatan fizikal kuat kepada kebanyakan mikroorganisma kerumunan itu pada kulit.

Sel-sel dan bahan kimia

Badan menggunakan satu jumlah sel besar dan bahan kimia untuk melindungi sendiri. Ketahanan bergantung pada kuasa-kuasa musnah fagosit dan sel-sel pembunuh asli, gerak balas radang ,dansatu bahan-bahan pelbagai jenis bahan kimia yang membunuh patogendan tolong perbaiki tisu.

Fagosit 

Fagosit ialah sel-sel darah putih (leukosit) yang melingkungi patogenoleh fagositosis. Mereka termasuk neutrofil, monosit , dan eosinophils. Monosit memperluas ke dalam besar fagosit sel-sel yang dipanggil makrofaj.

Sel-sel pembunuh asli

Sel-sel pembunuh asli (Sel-sel NK) ialah limfosit (sel-sel darah putihyang masak dalam tisu-tisu limfoid). Sel-sel NK membunuh sel-sel badan berjangkit patogen atau sel-sel badan abdomen (seperti ketumbuhan-ketumbuhan).
Gerak Balas Radang
Gerak balas radang ialah satu siri peristiwa-peristiwa tak khusus yang berlaku sebagai respons kepada patogen. Sambutan lazimnya menghasilkan kemerahan, bengkak, haba , dan kesakitan dalam kawasan sasaran dan sering kawasan dihilangkan. Bila kulit musnah, misalnya , dan bakteria, organisma-organisma lain, atau bahan-bahan toksik memasuki badan, peristiwa-peristiwa berikut berlaku:

a)    Satu penggera kimia digenerasikan dalam bahagian yang cedera. Sel-selcedera dan berdekatan beredar melepaskan bahan kimia sel-sel yangmemulakan tindakan defensif dan berbunyi satu semboyan bagimekanisme-mekanisme pertahanan lain.
b)    Bahan kimia ini termasuk histamina  (kebanyakannya dirembeskan oleh basophils, sel-sel darah putih ditemui dalam tisu perantara), kinins, prostaglandins (PGs), dan melengkapkan.
c)    Penvasodilatan (pengembangan urat darah), dirangsang oleh histamina dan bahan kimia lain, bekalan darah meningkat bagi kawasan yang rosak.Ini menyebabkan kemerahan dan satu peningkatan dalam suhu tempatan. Peningkatan dalam suhu merangsang sel-sel darah putih dan membuat persekitaran tidak sesuai didiami untuk patogen.
d)    Ketelapan vaskular bertambah dari sambutan untuk mencemaskan bahan kimia. Hasilnya, sel-sel darah putih, faktor-faktor pembekuan , dan cecair                                badan bergerak lebih dengan cepat melalui dinding-dinding saluran darah dan ke dalam bahagian yang cedera. Peningkatan dalam cecair badan sebab- sebab keputusan itu tempatan edema (bengkak). Edema mungkin menghasilkan kesakitan jika hujungan saraf berdekatan mengalami tekanan. Kesakitan mungkin juga berlaku apabila hujung saraf ialah didedahkan kepada toksin-toksin bakteria, kinins , dan  prostaglandins. (Aspirin mengurangkan kesakitan dengan menghalang pengeluaran prostaglandins.)
e)    Fagosit sampai tapak kecederaan dan melingkungi patogen dan sel-selrosak. Fagosit mencari tapak kecederaan oleh kemotaksis, pergerakan sel-sel sebagai respons untuk cerun kimia (diperuntukkan di sini oleh bahan kimia penggera).
f)     Pelengkap membantu fagosit melingkungi sel-sel asing, merangsang basophils mengeluarkan histamina , dan membantu lyse sel-sel asing.

Bahan Kimia Agen Antimikrob

Pelengkap

Pelengkap tempoh merujuk kepada sekumpulan sekurang-kurangnya 20protein plasma yang mengedarkan dalam darah dalam satu keadaan tak aktif.

Bagaimanapun , apabila pelengkap menjadi terlekat, atau memperbaiki, untuk sel-sel asing seperti bakteria, kulat atau tidak sesuai sel-sel darah merah, ia diaktifkan dan menjadi satu faktor utama dalam memerangi sel-sel asing. Pengikatan pelengkap ini berlaku apabila pelengkap protein terikat akan gula tertentu atau protein pada permukaan sel asing.

Interferons

Virus-virus tidak ada mekanisme sel dikehendaki untuk menjana ATP atau membuat protein. Ada mereka melakukan “kerja kotor” atau kerosakan dalam badan dengan memasuki sel-sel tisu dan mengambil alih mekanisme sel untuk membiakan diri mereka. Walaupun sel-sel yang dijangkiti virus boleh lakukan kecil menyelamatkan diri mereka, mereka membantu mempertahankan sel-sel yang masih belum lagi dijangkiti dengan merembeskan protein kecil memanggil interferon.

Demam ialah satu respons badan berjumlah terhadap jangkitanberunsur suhu badan tinggi. Satu suhu ternaik meningkatkan metabolisme  selular  (memecut pembaikan selular), meluaskan kesan bahan kimia penggera , dan mengadakan satu sekitaran ganas untuk bakteria.  

Satu demam terlalu yang terlalu tinggiatau teruk  boleh menyebabkan kerosakan enzim-enzim yang diperlukan  untuk metabolisme selular ,dan boleh menyebabkan kematian.PERTAHANAN BADAN ADAPTIF

Pertahanan badan adaptif berperanan membina satu system perlindungan yang dikenali sebagai system pertahanan spesifik. Pertahanan ini menghalang hamper semua jenis pathogen daripada memasuki system tubuh.

            Tindakbalas system imun terhadap penyakit dikenali sebagai tindakbalas imun. Kebiasaannya, tindakbalas imun akan membantu menghalang sebarang molekul asing dari memasuki tubuh pada pertahanan fasa ketiga. Sekiranya system ini gagal, maka akan wujud penyakit merbahaya seperti kanser, arthritis dan AIDS.

            Kajian terhadap imuniti manusia (imunologi) membuktikan bahawa seseorang yang pernah menghidap sesuatu penyakit mempunyai kebarangkalian untuk mendapatkannya semula. Kajian yang dibuat pada lewat 1800, membuktikan bahawa haiwan yang terselamat daripada serangan bacteria yang serius mempunyai factor di dalam kandungan darahnya untuk mempertahankannya daripada diserang oleh pathogen yang sama. Hal ini pernah didemonstrasikan, di mana sekiranya antibody yang mengandungi serum daripada haiwan yang terselamat (serum imun) disuntik kepada haiwan yang tidak pernah terdedah dengan sebarang pathogen, maka haiwan itu juga akan dilindungi. Eksperimen ini mengaitkan tiga aspek penting terhadap pertahanan adaptif :

·         Ianya adalah spesifik antigen – ianya mengenali dan bertindak terhadap pathogen atau benda asing.
·         Ianya sistemik – imuniti tidak mengubah jangkitan biasa.
·         Ianya mempunyai memori – ianya mengenali dan menghalang walaupun mendapat serangan yang lebih kuat daripada pathogen yang pernah menyerang.
Sekitar pertengahan 1900, penyelidikan mendapati suntikan serum yang mengandungi antibody tidak selalunya dapat mempertahankan penerima daripada serangan penyakit. Dalam sesetengah kes, suntikan limposite penderma tidak menghasilkan imuniti.


Antigen

Antigen adalah sebarang bahan asing yang menyokong tindakbalas imun. Kebanyakan antigen adalah besar, molekul kompleks yang tidak terdapat di dalam badan. Antara bahan yang boleh bertindak sebagai antigen adalah seperti protein, asid nuclik, karbohidrat dan lipid. Dalam kalangan antigen, protein adalah antigen terkuat. Mikroorganisma seperti bacteria, kulat partikel virus terantigenik kerana tidak boleh hidup di dalam molekul asal.

            Ia adalah penting juga ingat kami sendiri sel itu serba indah bertatah dengan satu pelbagai jenis molekul-molekul protein. Walaubagaimanapun , sebagai sistem imun kita membangunkan, ia mengambil satu inventori semua protein ini supaya, kemudian, mereka dihargai sebagai diri. Walaupun antigen diri ini tidak mencetuskan satu gerak balas imun dalam kami, mereka dengan kuat antigenik pada orang lain. Bantuan ini menjelaskan mengapa badan-badan kita menolak sel-sel organ-organ pindahan atau cantuman asing melainkan langkah-langkah istimewa dibawa untuk melumpuhkan atau menahan gerak balas imun.

Cel Dari Sistem Pertahana Adaptif

Imunitasi adaptif berevolusi pada vertebrata awal dan membuat adanya respon imun yang lebih kuat dan juga memori imunologikal, yang setiap patogen diingat oleh tanda antigen.Respon imun adaptif spesifik-antigen dan memerlukan pengenalan antigen "bukan sendiri" spesifik selama proses disebut pembentangan antigen. Spesifik antigen menyebabkan generasi respon yang disesuaikan pada patogen atau sel yang dijangkiti patogen. Kemampuan tersebut diterima di tubuh oleh "sel memori". Patogen akan menginfeksi tubuh lebih dari sekali, sehingga sel memori tersebut digunakan untuk segera memusnahkannya.

Limposite

Sel sistem imun adaptif adalah jenis leukosit istimewa yang disebut limfosit. Sel B dan sel T adalah jenis utama limfosit yang berasal dari sel punca hematopoietik pada sumsum tulang. Sel B ikut serta pada imunitasi humoral, sedangkan sel T ikut serta pada respon imun selular.

            Baik sel B dan sel T membawa molekul reseptor yang mengenali sasaran spesifil. Sel T mengenali target bukan diri sendiri, seperti patogen, hanya setelah antigen (fragmen kecil patogen) telah diproses dan disampaikan pada kombinasi dengan reseptor "sendiri" yang disebut molekul major histocompatibility complex (MHC). Terdapat dua jenis utama sel T iaitu sel T pembunuh dan sel T pembantu. Sel T pemnbunuh hanya mengenali antigen dirangkaikan pada molekul kelas I MHC, sementara sel T pembantu hanya mengenali antigen dirangkaikan pada molekul kelas II MHC. Dua mekanisme penyampaian antigen tersebut memunculkan peranan berbeza dua jenis sel T.
  
                Reseptor antigel sel B adalah molekul antibodi pada permukaan sel B dan mengenali semua patogen tanpa perlu adanya proses antigen. Tiap keturunan sel B memiliki antibodi yang berbeza, sehingga kumpulan penerima antigen sel B yang lengkap melambangkan semua antibodi yang dapat dihasilkan oleh tubuh.

Makrofag

Sel makrofag merupakan sel khusus yang bersifat fagositik terhadap invaders yang masuk ke tubuh, berasal dari struktur sel hati, limfa dan sumsum merah. Sel makrofag bersikurlasi dalam cairan antara sel. Makrofaj, yang juga menjadi tersebar dengan meluas sepanjang organ-organ limfoid dan tisu-tisu penghubung, timbul dari monosit dibentuk dalam sumsum tulang. Sebagai digambarkan terlebih dahulu, satu peranan utama makrofaj dalam sistem pertahanan semula jadi ialah untuk melingkungi zarah-zarah asing dan menghapuskan mereka dari kawasan itu. Kerja mereka tidak terhenti di situ. Mereka turut hadir serpihan antigen itu, seperti bendera-bendera isyarat, pada permukaan-permukaan mereka sendiri , di mana mereka boleh dicam oleh immunocompetent sel-sel T. 

 Maka, mereka sebagai pembentang-pembentang antigen dalam sistem pertahanan adaptif. Makrofaj juga merembes protein sitokin yang penting dalam gerak balas imun.mendorong sel-sel T, bergilir-gilir, melepaskan bahan kimia makrofaj punca itu menjadi tidak dapat dipuaskan fagosit, atau makrofaj pembunuh. sebagai anda akan menyaksikan, interaksi antara limfosit dan interaksi antara limfosit dan makrofaj menjadi asas hampir-hampir semua fasa respons imun mudah suai.


Tindakbalas Imun Humoral

Satu immunocompetent tetapi belum lagi limfosit B tidak matang dirangsang menyelesaikan pembangunannya apabila antigen terikat akan penerima-penerima permukaannya. Acara berjilid ini memekakan, atau mendorong, limfosit untuk hidup dan menjalani pemilihan klon. Limfosit bermula untuk berkembang lalu kali cepat untuk membentuk seorang askar sel semua dengan tepat seperti sendiri dan galas penerima-penerima antigen sama. Keluarga mengakibatkan sel-sel seiras berasal dari sel nenek moyang sama dipanggil satu klon , dan mengklon pembentukan ialah sambutan humoral utama bagi antigen itu.


            Kebanyakan daripada klon sel B ahli-ahli, atau keturunan, menjadi sel-sel plasma. Selepas satu tempoh lamban awal, antibodi ini mengeluarkan kilang-kilang bertindak, mengeluarkan sama amat antibodi-antibodi khusus pada satu kadar luar biasa tentang 2000 molekul-molekul antibodi sesaat. Bagaimanapun, kesibukan aktiviti ini lepas hanya 4 atau 5 hari, kemudian sel-sel plasma mula mati. Tahap antibodi dalam darahsemasa sambutan utama ini memuncakkan kira-kira 10 hari selepas sambutan bermula lalu dengan perlahan merosot.


Imuniti Humoral Aktif dan Pasif


Apabila cel B anda mengandungi antigen dan menghasilkan antibody terhadap mereka, anda telah terdedah kepada imuniti aktif. Keimunan aktif secara semula jadi diperolehi semasa jangkitan virus dan bakteria, ketika kami boleh membangunkan tanda-tanda dan gejala-gejala penyakit itu dan menderita sedikit dan apabila kami menerima vaksin. Ia membuat sedikit perbezaan sama ada antigen melanggar badan di bawah kuasanya sendiri atau diperkenalkan dalam bentuk satu vaksin.sambutan sistem imun ialah hampir sama. 

Sesungguhnya, sebaik sahaja ia telah dikenali jawapan sekunder itu ialah lebih lagi bertenaga,perlumbaan ialah pada membangunkan vaksin mengajar gerak balas imun dengan menyediakan satu mesyuarat pertama dengan antigen. Kebanyakan vaksin mengandungi patogen yang telah mati atau dicairkan.
           
Kami menerima dua faedah dari vaksin: mereka ganti kami kebanyakan daripada tanda-tanda dan gejala-gejala penyakit itu yang akan sebaliknya berlaku semasa jawapan utama dan melemahkan antigen masih berupaya merangsang pengeluaran antibodi dan menggalakkan ingatan imunologi. Jadi memanggil penggalak menembak, yang boleh keamatan gerak balas imun pada kemudian mesyuarat-mesyuarat dengan antigen sama , juga boleh didapati. Vaksin telah hampir-hampir dibersihkan cacar dan kini terdapat menentang mikroorganisme pneumonia punca itu,polio, tetanus, difteria, batuk kokol, campak , dan banyak penyakit-penyakit lain. 

Dalam negeri-negeri bersatu, banyak penyakit-penyakit zaman kanak-kanak berpotensi menjadi serius telah dikurangkan secara mendadak oleh program-program pengimunan aktif.     
      
Keimunan pasif agak berbeza dengan keimunan aktif, kedua-dua dalam sumber antibodi dan dalam darjah perlindungan ia sediakan. Daripada diperbuatkan oleh sel-sel plasma anda, antibodi-antibodi diperolehi dari serum satu manusia imun atau penderma binatang. Hasilnya, sel-sel B anda tidak dicabar oleh antigen, ingatan imunologi tidak berlaku , dan perlindungan sementara disediakan oleh meminjam hujung antibodi-antibodi apabila mereka secara semula jadi direndahkan martabat dalam badan.

Keimunan pasif dikurniakan secara semula jadi pada satu fetus apabila antibodi-antibodi ibu menyeberang plasenta dan memasuki peredaran fetus , dan selepas kelahiran semasa menyusukan. Untuk beberapa bulan selepas kelahiran, bayi adalah dilindungi dari semua antigen di mana ibu telah didedahkan.
FUNGSI  ANTIBODI

Antibodi bertindak sebagai alat untuk tidak mengaktifkan atau mematikan fungsi antigen menerusi beberapa cara iaitu melalui complement fixation, neutralization, agglutination, dan precipitation. Melalui cara-cara ini compliment fixation dan neutralization merupakan antibodi yang paling penting untuk melindungi tubuh badan. 

 Pelengkap ialah peluru antibodi utama digunakan terhadap antigen selular, seperti bakteria atau tidak sesuai sel-sel darah merah. pelengkap ditetapkan ialah semasa badan tak khusus mempertahankan.ia juga mendorong sangat dengan cekap apabila ia terikat akan antibodi-antibodi menyambung kepada sasaran-sasaran selular. Peristiwa-peristiwa picu ini yang mengakibatkan lisis sel asing dan pembebasanmolekul-molekul yang sungguh meningkatkan proses mudah terbakar. 

Peneutralan berlaku apabila antibodi-antibodi terikat akan laman-laman spesifik  pada bakteria exotoxins atau pada virus-virus yang boleh menyebabkan kecederaan yang mengakibatkan sel. Dengan cara ini, mereka menghalang kesan-kesan bahaya eksotoksin atau virus. 

Akibatnya, kompleks-kompleks antigen-antibodi boleh menyeberangdisambungkan ke dalam kekisi besar. bila rangkai silang melibatkan selantigen terikat, penyebab-penyebab proses berkumpul sel-sel asing, satu proses memanggil pengaglutinatan.
 Jenis ini berlaku apabila mis-matched darah memindah darah dan ialah dasar ujian digunakan untuk penjenisan darah.

Apabila proses rangkai silang melibatkan molekul-molekul antigenik larut,kompleks-kompleks antigen-antibodi ini mengakibatkan ia sungguh besar dan bahawa mereka menjadi tak larut serta menyelesaikan tanpa ada sebarang jawapan. Tindak balas rangkai silang ini dengan lebih tepat dipanggil pemendakan (Precipitation).

Pemindahan Organ Dan Penolakan

Untuk mereka yang menderita denganjantung peringkat akhir atau penyakit ginjal, pemindahan organ ialah satupilihan rawatan elok. bagaimanapun pemindahan organ telah mendapatkejayaan bercampur kerana sistem imun sentiasa berwaspada , danpenolakan ialah satu masalah sebenar.

Pada dasarnya terdapat empat jenis-jenis utama cantuman:
1.      Autografts ialah cantuman tisu dipindahkan dari satu tapak kepada yang lain dalam orang serupa. 
2.      Isografts ialah rasuah tisu didermakan oleh satu orang sama secara genetik , satu-satunya contoh menjadi satu kembar seiras.
3.      Allografts ialah cantuman tisu diambil dari satu orang tidak berkaitan.
4.      Xenografts ialah cantuman tisu dituai dari spesies haiwan lain, sepertimengubah satu jantung babun ke dalam seorang manusia.

Kekacauan Keimunan

kekacauan paling penting sistem imun ialah alahan-alahan, immunodeficiencies , dan penyakit-penyakit gangguan imun diri.

Alahan-Alahan
 
Mulanya gerak balas imun telah difikirkan menjadi semata-mataperlindungan. bagaimanapun ia tidak lama sebelum potensi-potensiberbahayanya telah didapati. alahan-alahan atau hypersensitivitiessecara luar biasa bertenaga sambutan di mana sistem imunmenyebabkan kerosakan tisu sambil ia melawan satu ancaman yangdilihat yang akan sebaliknya jadi tidak berbahaya bagi badan.

Immunodeficiencies 

Immunodeficiencies termasuk kedua-dua kongenital dan diperolehi syarat-syarat di mana pengeluaran atau fungsi sel-sel imun atau pelengkap adalah tidak normal.
sekarang, paling penting dan banyak mengakibatkan kebinasaandiperolehi immunodeficiencies ialah sindrom defisiensi immuniti diperolehi (AIDS).

Penyakit Gangguan Imun Diri

Sekali-sekala, sistem imun hilang keupayaannya untuk membezakankawan dari lawan, bahawa ialah, menyabarkan antigen diri, sementara masih mengiktiraf dan antigen-antigen asing serangan.


Perkembangan aspek daripada sistem limfa dan pertahanan tubuh 

Pembuluh limfa, yang tunas dari vena dari sistem vaskular darah, dan kumpulan utama dari kelenjar getah bening yang jelas pada minggu kelima pembangunan. Mengharapkan untuk kelenjar timus dan limpa, organ-organ limfoid yang kurang berkembang sebelum kelahiran. Namun, tak lama setelah lahir, mereka menjadi padat penduduk dengan limfosit sebagai sistem kekebalan tubuh mula berfungsi. 

              Masalah sistem limfa relatif jarang, tapi ketika mereka berlaku, mereka sangat jelas. Misalnya, ketika pembuluh limfa tersumbat, edema parah hasilnya. Namun, pembuluh getah bening diangkat melalui pembedahan lakukan tumbuh semula dalam masa. 
Sel induk dari sistem kekebalan tubuh berasal dari limpa dan hati selama bulan pertama perkembangan embrio. 


             Kemudian, sumsum tulang menjadi sumber utama sel batang, dan tetap dalam peranan dalam kehidupan dewasa. Dalam kehidupan janin akhir dan tak lama selepas kelahiran, limfosit muda mengembangkan diri toleransi dan immunocompetence dalam mereka "organ pengaturcaraan" dan kemudian mengisi rangkaian limfoid yang lain. 

Sistem kekebalan tubuh kita biasanya melayani kami dengan baik Sepanjang hidup kita, sampai usia tua. Tapi, selama tahun kemudian, kecekapan mulai berkurang, seperti halnya bahawa pertahanan khusus. Akibatnya, tubuh menjadi kurang mampu melawan jangkitan dan menghancurkan sel-sel yang telah menjadi kanser. Selain itu, kita menjadi lebih rentan terhadap kedua-dua penyakit autoimun dan immunodefeciency. 
No comments:

Post a Comment