Friday 27 July 2012

Sistem Penghadaman dan Metabolisme



SISTEM PENGHADAMAN

1.0  Pengenalan
Penghadaman ialah satu proses penghancuran atau pengisaran makanan secara fizikal, kemudiannya diikuti dengan beberapa proses kimia bagi memecahkan molekul makanan atau elemn yang lebih alus dan terasing bagi memudahkan proses penyerapan.


               











2.0  Struktur & Pergerakan Bahan Sisitem Penghadaman

-       Penghadaman bermula paabila makan memasuki tubuh menerusi mulut.
-       Proses ini juga melibatkan organ-organ lain seperti kelenjar liur, hati, pundi hempedu, dan pankreas.

3.0  Mulut 

-       Dalam mulut, makanan dipotong serta dikunyah oleh gigi dengan bantuan air liur yang melembutkan makanan dan memecahkan beberapa karbohidrat tertentu.
-       Selepas kunyahan, gumpalan makanan yang dipanggil bolus memasuki kerongkong menerusi gerakan peristalsis.

4.0  Perut 

-       Cecair gastrik dibebaskan oleh dinding perut terus menguraikan secara pagisiran terutamanya ke atas bahan-bahan protein dalam makanan dengan tindakbalas asid hidroklorik serta enzim penghadaman pepsin kepada peptid.
-       Makanan kekal dalam perut sehingga ia berubah menjadi elemen separa cair yang dikenali sebagai chyme sebelum ia memasuki duodenam.






Kalenjar
Fungsi
Enzim terhasil
1.
Hempedu
Menyerap dan menguraikan lemak.
Lemak halus (droplet)
2.
Pankreas
Amylase bertindak ke atas kanji, lipase bertindak ke atas lemak, trypsin bertindak ke atas protein.
Dextrin dan maltose fatty acid dan gliserol acid amino



Usus Kecil (Duodenum)

·         Sepanjang duodenum yang panjangnya 30cm, makanan terus diuraikan lagi oleh enzim penghadaman daripada pundi hempedu dan pankreas, juga cecair dari dalam usus kecil itu sendiri kepada bentuk makann yang lebih halus lagi

Usus Kecil ( Illium)

·         Dalam illium sepanjang 6 meter ini, enzim-enzim tambahan yang dirembes oleh kelenjar-kelenjar di sepanjang usus kecil melengkapkan proses penghadaman.
·         Nutrien- nutrien diserap menerusi didnding usus dan dihantar ke rangkaian pembuluh darah dan pembuluh limfa yang terdapat di sekitar usus.
·         Manakala bahan-bahan yang tidak terhadam dibawa ke usus besar.

Usus Besar

·         Air dalam bahan-bahan yang tidak terhadam akan diserap di sepanjang usus besar, manakaal bakinya akan memasuki rektum.


Rektum
·         Bahan – bahan sisa yang tidak terhadam akan dihantar bahagian akhir usus besar dan seterusnya dibuang keluar sebagai najis menerusi dubur.

1.0  Penyerapan

-       Penyerapan ialah proses apabila air, garam dan hasil pencernaan usus makan dari lumen usu diserap melalui membran ke sel mukosa usus dan seterusnya ke dlaam sisietm peredaran darah untuk diedarkan kepada tisu sasaran dalam tun=buh.
-       Sekiranya sisitem yang terlibat dalam proses penyerapan ini rosak, maka nutrien tidak akan dapat disalurkan  kepada sel-sel secara berkesan.

2.0  Nutrien dan Kegunaannya

Bil
Nutrien
Keterangan
1.
Karbohidrat
Diserapdalam bentuk glukosa, galaktosa dan fruktosa. Glukosa dan galaktosa diserap dua kali cepat berbanding fruktosa. Sumber tenaga.
2.
Gula Monosakarida
Diserap secara pengangkutan aktif bertentangan dengan ceru kepekatan
3.
Protein
Diserap dalam bentuk asid amino dan dipeptido melalui pengangkutan aktif. Untuk pembinaan enzim dan komponen struktural bagi sel.



4.
Lemak
Diserap dalam bentuk asid lemak dan gliserol dan juga sebagai titisan lemak. Digunakan untuk sumber tenaga dan pembinaan molekul biologikal.
5.
Vitamin dan garam Mineal
Diserap dalam bentuk asal, iaitu tidak dicernakan. Digunakan untuk proses metabolisme
6.
Antioksida
Melawan oksida dan radikal bebas, anti kanser.
7.
Fitokimia
Memelihara kesihatn



3.0  Asimilasi

-       Asimilasi ialah proses menggabungkan hasil pencernaan atau nutrien yang mudah kepada juzuk-juzuk kompleks dalam hidupan.
-       Proses ini tidak semstinya berlaku selepas penyerapan kerana bahan yang diserap ke dalam kapilari darah usus dibawa oleh vena portal hepar ke hati untuk diproses an disediakan bagi kegunaan metabolisme atau asimilasi.

4.0  Metabolisme

-       Metabolisme adalah merujuk kepada satu istilah kolektif bagi segala proses kimia yang berlaku di dalam tubuh manusia. Meabolisme terbahagi kepada dua :
 
                              I.        Katbolik – bahan yang bersifat kompleks diuraikan menjadi unit ringkas ; selalunya disertai dengan pembebasan tenaga. Contohnya pembakaran glukosa dalam sel tubuh bagi menghasilkan tenaga dlam produk sampingan iaitu karbon dioksida dalam air.

                             II.        Anbolik – bahan yang bersifat kompleks dibina daripada juzuk-juzuk yang ringkas ; juga biasanya dosertakan dengan pembebasan tenaga. Contohnya sintesis protein kompleks daripada asis amino.




1.0  Proses dan Penyerapan Nutrien

-       Nutrien ialah suatu bahan yang mengandungi khasiat.
-       Makanan terdiri daripada molekul organik yang besar dan tidak boleh dilarut dan dihancurkan begitu sahaja.
-       Sisitem pengahadaman akan mengecilakan struktur fizikal bahan sebelum proses seterusnya berlaku.
-       Molekul dibebaskan ke dalam aloran darah untuk diserap oelh sel dan sebagainya.
-        
10. 0 Penyerapan dan Peghadaman Karbohidrat

-       Terdapat dua langkah dalm proses pengahadaman karbohidrat iaitu ;
                             I.                Penghasilan karbohidrat daripada kelenjar liur
                            II.                Penghasilan karbohidrat daripada pankreas

-       Pengahadaman karbohidrat melibatkan dua enzim iaitu amilase liur dan amilase pankreas.
-       Berfungsi dengan berkesan pada pH 6.7 - 7.5

2.0  Pengahadaman dan Penyerapan Lipid

-       Penghadaman lipid melibatkan kalenjar lidah daripada kalenjar mulut, lipase pankreatik daripada pankreas.
-       Lipid sangat memerlukan asid lemak untuk menghubungkan satu molekul gliserol.
-       Lipase adalah enzim larut air dan lipid cenderung kepada bentuk besar yang menyingkirkan molekul air.

3.0  Penghadaman dan Penyerapan Air.


-       Sel tidak boleh menyerap air secara terus
-       Pergerakan air melalui sistem penghadaaman menghasilkan pembebasan kalenjar yang melibatkan aliran pasif air.
-       Apabila dua pengaliran dipisahkan kepada pengaliran di dalam larutan yang mengandungi kepekatan bahan tersebut.
-       Ait terlarut bergerak ke dalam tisu bagi memastikan keseimbangan osmotik.
-       Setiap hari, 2000 ml air dihadam daripada makanan dan minuman.

4.0  Penghadaman dan Penyerapan Vitamin

-       Vitamin adalah bahan organik yang hanya boleh diambil dalam kuatiti yang sedikit.
-       Terdapat dua kategori vitamin iatu :

                      I.        Vitamin larut lemak
                     II.        Vitamin larut air
-       Viatamin A, D, E, dan K adalah vitamin larut lemak.
-       Vitamin B dan C adalah vitamin larut air.
-       Proses dan penyerapan vitamin :
                      I.        Garam mineral dan Vitamin B dan C disera bersama-sama dengan gula ringkas dan asid amino ke dalam kapilari darah villus.
                     II.        Vitamin A, D, E dan K ( yang larut lipid) diserap ke dalam lacteal villus bersama-sama dengan asid lemak dan gliserol.

KARBOHIDRAT

KARBOHIDRAT ialah sumber tenaga pilihan utama, lemak berada di tempat kedua dan protein pula digunakan oleh sel badan untuk tujuan membina dan memulihkan sel badan. Fungsi badan kita banyak bergantung kepada karbohidrat. Sel otak kita bergantung sepenuhnya kepada karbohidrat sebagai sumber tenaga. Lemak tidak digunakan oleh otak dan sistem saraf dan diet tinggi lemak menjadi punca pelbagai penyakit. Terdapat dua jenis karbohidrat iaitu karbohidrat kompleks dan karbohidrat ringkas.



Terdapat jenis karbohidrat yang berbeza dalam diet. Contoh karbohidrat ringkas:
- Monosakarida: Glukosa, fruktosa (gula buah) dan galaktosa

- Disakarida: Sukrosa (gula biasa, madu), laktosa (gula susu) dan maltosa (biasanya digunakan untuk membuat pastri).

Sementara itu, makanan karbohidrat kompleks terdiri daripada dua rantaian monosakarida dan ahli sains menggelarnya sebagai polisakarida seperti:

- Kanji wujud dalam nasi, roti dan mi, tumbuhan berubi seperti kentang, kacang atau kacang dal. Kebanyakan masyarakat mempunyai makanan ruji berasaskan bijirin yang dijadikan sumber tenaga utama
-Serat makanan yang wujud dalam makanan seperti serat dalam bijirin dan beras. Kesan karbohidrat berbeza dalam badan kita.

Sistem penghadaman tidak perlu bekerja keras untuk menghadamkan dan menyerap sepenuhnya karbohidrat ringkas kerana rantaiannya lebih pendek. Justeru, jika kita memerlukan tenaga segera, terutamanya apabila melakukan senaman yang menguji daya ketahanan, karbohidrat ringkas boleh memenuhi keperluan ini, terutamanya apabila gula darah semakin rendah.

Namun jika kita mengambil terlalu banyak karbohidrat ringkas, gula darah akan
meningkat secara mendadak dalam tempoh yang singkat,  jika karbohidrat ringkas terus
merangkumi sebahagian besar daripada diet harian, masalah gula darah tinggi akan
berkekalan.



Manfaat karbohidrat kompleks

Hampir semua sel badan menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga utama, dan badan kita tidak boleh mengenal molekul karbohidrat kompleks sebagai sumber tenaga. Namun,badan kita sebenarnya sistem yang pintar kerana mampu menukarkan karbohidrat kompleks kepada bentuk yang boleh diserap dan digunakan oleh sel.Banyak karbohidrat kompleks juga kaya dengan vitamin B yang diperlukan semasa membebaskan tenaga dalam sel badan. 

Tambahan lagi, sumber makanan karbohidrat semula jadi yang pada amnya tidak diproses, umumnya rendah lemak dan mengandungi banyak serat.

Kelebihan karbohidrat kompleks

Kajian mendapati diet tinggi serat dan rendah lemak mengurangkan risiko penyakit kronik. Serat boleh didapati dalam tumbuh- tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah buahan dan kekacang.Serat terdapat dalam dua jenis:

- Serat tidak larut: Serat ini tidak larut dalam air dan biasanya didapati pada bahagian luar buah, sayuran dan bijirin. Serat tidak larut akan membantu melawaskan pembuangan air besar dan baik bagi mereka yang mengalami masalah sembelit.

- Serat larut: Serat ini boleh larut dengan mudah dalam air dan sering bergumpal seperti bahan lekit atau gel dalam makanan. Satu contoh yang baik ialah oat. Jika kita menyediakan semangkuk bijirin oat untuk sarapan pagi, ia sering menjadi lebih pekat selepas kita membiarkannya buat seketika.
Ia memperlahankan kadar pengosongan makanan daripada perut, memanjangkan rasa kenyang dan melengahkan rasa lapar. Disebabkan kadar pembebasan makanan yang lebih perlahan ke dalam saluran usus, ia membantu mengawal gula darah naik terlalu pantas dan tinggi selepas makan.

Badan kita memerlukan kedua-dua jenis serat untuk menjaga kesihatan saluran penghadaman dan kesejahteraan badan. Kita disyorkan makan 25g serat pemakanan sehari. Untuk mencapai sasaran ini, anda seharusnya memilih makanan kaya serat dalam diet harian. Daripada makan biskut biasa, apa kata anda makan biskut berserat tinggi.
                 


PROTEIN

Protein terdiri daripada unsur karbon,hidrogen,oksigen dan nitrogen.Selain itu,unsur sulfur dan fosforus juga boleh dijumpai dalam kebanyakan protein.

Protein diperlukan dalam:
1.) Pertumbuhan dan penggantian tisu yang rosak atau haus.
2.) Diperlukan untuk membina pelbagai bahan seperti enzim,mukus,haemoglobin,antibodi dan sesetengah hormon.Juga dapat membekalkan tenaga.
3.) Protein terhasil daripada kondensasi monomer-monomer yang dinamakan asid amino.Terdapat kira-kira 20 jenis asid amino semula jadi yang terlibat dalam pembentukan protein.
4.) Asid amino yang dapat dibina oleh badan kita dinamakan asid amino tidak perlu.Ini bermakna asid amino tersebut tidak diperlukan dalam gizi kita.
5.) 9 jenis asid amino yang lain tidak dapat dibina oleh badan kita dan mesti diperolehi daripada gizi.

Fungsi protein:
 
1.)    Protein menggantikan protein yang hilang selama proses metabolisme yang normal dan proses penguasaan yang normal
2.)    Protein menghasikan jaringan baru
3.)    Protein diperlukan dalam pembuatan protein-protein yang baru dengan fungsi khusus dalam tubuh iaitu enzim,hormon dan haemoglobin.







LIPID

Terdiri daripada unsur karbonmhidrogen dan oksigen.lipid tidak terlarut dalam air.Lipid wujud dalam pelbagai bentuk seperti lemak,minyak,lilin,fosfolipid dan steroid.

Fungsi Lipid:
1.)    Membekalkan tenaga.
2.)    Membina membran plasma dan neuron
3.)    Mensintesiskan sesetengah hormon
4.)    Lemak yang disimpan di bawah kulit berfungsi sebagai penebat haba untuk mengawal suhu badan.
5.)    Lemak di sekeliling organ dapat melindungi organ daripada kecederaan fizikal.
6.)    Lemak berfungsi sebagai pelarut vitamin A,D,E dan K.
7.)    Lemak terbahagi kepada lemak tepu dan lemak tak tepu.
8.)    Lemak tak tepu ialah lemak yang terdiri daripada asid lemak yang mempunyai ikatan ganda dua dan mampu menerima hidrogen lagi.lemak tak tepu wujud dalam bentuk cecair pada suhu bilik.
9.)    Lemak tepu ialah lemak yang terdiri daripada asid lemak yang tidak mempunyai ikatan ganda dua.
10.)        Lemak tepu wujud dalam bentuk pepejal pada suhu bilik.Contohnya lemak haiwan.


GARAM MINERAL

Badan manusia mengandungi 7% garam mineral yang diperolehi daripada haiwan dan tumbuhan yang dimakan.Diperlukan untuk menjalankan tugas-tugas penting dalam badan iaitu:

1.)    Untuk pembentukan tulang dan gigi yang baik.Unsur-unsur yang diperlukan ialah kalsium,fosforus dan magnesium.
2.)    Untuk pembentukan sel darah,unsur yang diperlukan iaitu zat besi,fosforus,sulfur dan magnesium
3.)    Untuk menstabilkan garam larut di dalam cecair badan,unsur sodium(garam) dan klorin diperlukan oleh badan.
4.)    Zat besi dan fosforus diperlukan untuk pembebasan tenaga dan masa pembakaran makanan.
5.)    Iodin diperlukan supaya kalenjar tiroid boleh berfungsi dengan betul.












VITAMIN

Vitamin adalah bahan organik bukan kimia yang diperlukan oleh tubuh dalam kuantiti yang kecil untuk menyelenggara fungsi metabolisma yang normal.Diet seimbang yang merangkumi keempat-empat kumpulan makanan(bijirin,daging,hasil tenusu,buah-buahan dan sayur-sayuran) adalah mencukupi untuk membekalkan sumber vitamin dan mineral untuk keperluan tubuh.

Vitamin terbahagi kepada dua iaitu vitamin larut lemak dan yang larut dalam air.Vitamin larut lemak merupakan vitami yang boleh disimpan dalam tubuh dan tidak perlu diambil setiap hari.











Vitamin A
 
Kepentingan

Ia juga dikenali sebagai Retinol. Ia penting untuk :
àTumbesaran kanak-kanak yang sempurna, 
àPenglihatan yang baik (mencegah dan kadang-kala memulihkan rabun malam)
untuk kanak-kanak dan orang dewasa. 
àKulit yang sihat 
àLapisan selaput mukosa didalam tubuh. 

Kekurangan

Kekurangan Vitamin A boleh menyebabkan :
• Penurunan daya tahan kepada jangkitan;
• Kulit kasar, kering dan berjerawat
• Masalah penghadaman 
• Batu karang (ginjal)
• Rabun malam 
• Penyakit mata, termasuk xerophthalamia, dimana ia boleh menyebabkan buta. 


Sumber Vitamin A 

Sumber Vitamin A yang baik adalah :
-Hati, telur 
 -Marjerin  
- Susu penuh krim dan susu rendah lemak 
o-Beta Carotene dari makanan (terdapat dengan banyaknya di dalam labu, lobak,
aprikot, mangga, betik dan buah dan  sayur yang berwarna kuning/oren dan
merah serta dalam sayuran daun hijau seperti bayam, sawi, lobak putih dan ubi
bit) yang akan ditukar kepada Vitamin A oleh tubuh kita. 

Keracunan 

Vitamin A larut lemak, dan ianya disimpan dalam badan sekiranya supplemen berlebihan diambil secara berlebihan  Dalam kes yang teruk, kemungkinan berlaku rabun penglihatan, tekanan tinggi dalam otak, dan keguguran rambut. 

Vitamin C

Kepentingan

Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik. Ianya penting untuk pembentukan dan  pengekalan kolagen, iaitu sejenis protein yang mengukuhkan kedudukan sel badan.  Ia sangat mustahak untuk tulang  dan gigi, untuk pembuluh darah, dan penyembuhan luka.  Vitamin C juga membantu dalam proses metabolisma beberapa jenis asid amino dan hormon.  Ia juga memiliki kesan antioksida, dengan membantu badan mengeluarkan kumuhan karcinogenik hasil dari proses metabolisma yang digelar sebagai radikal bebas.

Kekurangan

Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan: 
-Skurvi 
-Kurang daya tahanan 
-Pendarahan gusi.

Sumber

Sumber Vitamin C yang baik adalah : 
-Jambu batu 
-Betik 
-Belimbing 
-Mangga 
-Buah Sitrus (Limau) 
-Sayuran berdaun hijau

Keracunan 

-Cirit birit ,Ganguan gastro usus,pembentukan batu karang (ginjal)  dan penambahan asid urik.

Vitamin B12

Kepentingan

Vitamin B12 atau Cobalamin, dalam kombinasi dengan Folacin (Vitamin B12 juga dikenali sebagai Asid Folik) .Ia digunakan dalam pembentukan sel darah merah  Ia juga membantu dan mengekalkan pelindung selaput saraf.

Kekurangan
Simtom kekurangan Vitamin B12 ialah:
-Pernicious Anemia 
-Lumpuh otot dan urat saraf.

Sumber 

-Daging 
-Ikan 
-Ayam/itik 
-Prodek tenusu 
-Telur 
-Hati 
 
Zat Besi

Kepentingan

Zat besi adalah garam galian yang diperlukan dengan sedikit tetapi sangat penting untuk kebaikan kesihatan dan kehidupan. Kebanyakan daripada zat besi dalam tubuh manusia terdapat di sel darah merah-hemoglobin dan kepentingannya adalah: 
-Memudahkan pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah 
-Pembentukan myoglobin dalam otot 
-Pembawa oksigen 
-Terlibat dalam penggunaan tenaga .

Kekurangan 
Secara amnya kekurangan zat besi boleh menyebabkan : 
-Anemia 
-Simptom 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder' dikalangan kanak-kanak 
-Dikalangan orang dewasa kerap kali menyebabkan keletihan





Sumber

-Hati 
-Beef(daging merah)
-Ayam/itik 
-Ikan 
-Cengkerang 
-Telur 
-Kekacang 
-Kacang kering 
-Buah prun kering 
-Jus buah prun 
-Bijiran - yang ditambah dengan zat besi 
-Gandum penuh 
-Roti yang diperkaya dengan galian dan bayam

Keracunan 

-Boleh merosakkan hati dan pancreas, 
-Kemungkinan peningkatan risiko untuk barah dan penyakit jantung. 
 
 Asik Folik

Kepentingan 

Juga di kenali sebagai Folate. Diperlukan untuk menghasilkan sel batu terutama sel darah merah.

Kekurangan 

-Kelesuan 
-Keletihan 
-Kurang daya tumpuan 
-Cepat marah 
-Pening 
-Jantung berdebar 
 -Sesak nafas 
-"Neural tube Defect" (kekurangan semasa mengandung) • Sumber 
-Kekacang 
-Sayur daun bewarna hijau
 
Kalsium

Kepentingan 

Terlibat dalam proses penambahan garam galian dalam pembentukan tulang
dan gigi janin 
-Kontraksi dan relaksasi otot, 
-Fungsi-fungsi saraf, 
-Pengawalan selular dalaman, 
-Cofactor enzim selular luaran, 
-Pembekuan darah dan tekanan darah 

Kekurangan 

-Osteoporosis, 
-Pertumbuhan kanak-kanak yang terbantut. 
-Osteomalasia 
-Rikets

Sumber 

-Susu dan produk tenusu, 
-Ikan (Bertulang), 
-Tofu, 
-Kekacang, 
-Brokoli 
-Bayam 
-Cekur manis 
-Makanan yang diiperkaya dengan kalsium 

Keracunan 

-Batu karang (ginjal). 
 
Zink
Kepentingan 

-Pengangkutan untuk Vitamin A, 
-Deria rasa, 
-Penyembuhan luka, 
-Produksi sperma, 
-Perkembangan bayi, 
-Memainkan peranan dalam kebanyakan enzim, hormon (insulin), bahan
generik dan protein. 

Kekurangan 
-Kurang selera makan,  o Tumbesaran kanak-kanak terbantut, 
-Kelembapan perbentukan organ seks, 
-Penurunan fungsi imuniti, 
-Lambat penyembuhan luka.
Sumber 
-Hati 
-Daging 
-Ayam/itik 
-Makanan laut 
-Kekacang (OffalsNuts) 
-Bijiran 
-Kekacang 
-Bijiran penuh
Keracunan 
-Demam, 
-Muntah, 
-Cirit birit, 
-Gastrik 
-Pening
 
Iodin

Kepentingan 

-Membantu dalam pengawalan metabolisma dan pembentukan janin.
Kekurangan 

Pembesaran kelenjar tairoid (goiter) 

Sumber 

-Makanan laut 
-Garam beriodin 

Keracunan 

-Sensasi panas dalam mulut, tekak dan perut 
-Sakit perut 
-Demam 
 -Loya 
-Muntah 
-Cirit Birit 
-Hypotyroidism 
-Goiter 

 
METABOLISMA

Berasal dari perkataan Greek iaitu metaboie= Berubah. Perubahan kimia yang berlaku dalam tubuh badan untuk memenuhi pelbagai fungsi pentingnya.Metabolisma menukar bahan dalam makanan menjadi tenaga yang kita gunakan untuk berfikir atau untuk pertumbuhan badan.

Faktor mempengaruhi metabolisma:
1.)    Iklim
2.)    Jenis pekerjaan
3.)    Saiz tubuh
4.)    Jenis pakaian
5.)    Umur
6.)    Jantina

Terdapat dua bentuk metabolisma iaitu:
1.)    Katabolisma- menghasilkan tenaga seperti pemecahan makanan dalam respirasi sel
2.)    Anabolisma- menggunakan tenaga untuk membentuk komponen sel seperti protein dan asid nukleik

Laluan metabolisma:
1.)    Metabolisma karbohidrat- Hasil pencernaan dan penyerapan makanan berasaskan gula dan kanji yang terkandung di dalam darah iaitu sebagai glukosa.Adalah satu proses untuk mendapatkan bekalan tenaga melalui pencernaan makanan berasaskan karbohidrat seperti nasi,serat dan bijirin.

2.)    Metabolisma nukleik asid-Memainkan peranan untuk membawa maklumat molekul dalam sel,dan mensintesis protein serta menentukan ciri-ciri kepada semua makhluk.Elemen mengandungi maklumat yang diturunkan kepada sel-sel anak(GEN).Gen adalah terdiri dari dna atau rna(asid nukleik).


3.)    Metabolisma protein- Sebagai hasil pencernaan bahan makanan berasaskan protein yang diproses oleh enzim asid amino.Hanya 9 jenis asid amino yang diperlukan oleh tubuh badan.Selebihnya akan disimpan dipecahkan ke dalam hati bagi mengeluarkan nitrogen,dan yang tinggal hanyalah karbon,oksigen dan hidrogen bagi menjalankan proses penghasilan haba dan tenaga.Kekurangan protein akan menyebabkan semua karbohidrat dan lemak habis digunakan.Badan menjadi kurus akibat pengurusan otot.
Enzim pencernaan protein...

1.)Pepsin(dgn HCL)-protein= pepton
2.)Rennin- menghasilkan kasein dari kasinogen
3.)Pepsin(dgn HCL)-kasein= pepton

4.)    Metabolisma lipid
Lemak dalam diet kita adalah lipid,suatu bahan organik.Lipid dietary yang penting dalam diet kita adalah:
1.)    Trigliserida
2.)    Kolestrol dan
3.)    Fosfolipid
4.)    Lemak boleh didapati dalam daging,hasil tenusu dan kacang
Jenis-jenis kolesterol adalah lipid yang hanya didapati dari makanan berasaskan haiwan dan tidak didapati dari tumbuh-tumbuhan.Kolesterol penting untuk membentuk hormon seperti testosteron dan estrogen.Fosfolipid boleh didapati dari kuning telur,hati,kekacang dan lecithin.
]

Bioenergetik
>Makanan
>Kadar Metabolik
>Thermoregulasi

Makanan dan tenaga
1)    Setiap pergerakan fizikal memerlukan tenaga. Tenaga boleh diperolehi melalui makanan. Penghasilan tenaga yang berterusan berlaku dalam badan kita untuk menampung kehidupan.
2)    Tenaga didefinasikan sebagai kapasiti dalam badan kita untuk menampung kehidupan.
3)    Tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan tetapi ianya bertukar bentuk.
4)    Tenaga boleh terdapat dalam enam bentuk iaitu kimia, mekanikal, haba, cahaya, elektrik dan nuclear.
5)    Tenaga yang dihasilkan semasa pemecahan makanan digunakan untuk menghasilkan kompaun kimia yang dikenali sebagai adenosina trifosfat(ATP) yang disimpan dalam sel-sel otot.

Apabila salah satu ikatan fosfat pada ATP terurai, 7 hingga 12 kilokalori tenaga dihasilkan. Tenaga yang dihasilkan semasa pemecahan ATP merupakan sumber tenaga sementara  yang boleh digunakan oleh sel-sel otot untuk melakukan kerja.

Makanan

-Makan dalam kuantiti kecil tetapi kerap iaitu setiap empat hingga lima jam. Apabila ada kemasukan makanan, kadar metabolisme akan meningkat kerana badan perlu bekerja untuk mencernakan makanan. Secara tidak langsung ia juga akan meningkat bagi menukarkan makanan kepada tenaga.

-Pastikan anda mengambil m\sarapan. Kajian menunjukkan individu yang mengambil sarapan secara tetap dalam masa dua jam selepas bangun tidur mempunyai keupayaan lebih baik untuk mengawal berat badan.

Apabila makan secara sihat.

-Makan sekurang-kurangnya ½ cawan sayur pada setiap waktu makan.
-Makan sekurang-kurangnya satu jenis buah pada setiap waktu malam.
-Pelbagaikan jenis buah dan sayur.
-Pilih hidangan yang mengandungi buah dan sayur.
Contoh: rojak buah/sayur, pecal
-Jadikan buah sebagai snek.
-Makanlah ulam dan salad bersama hidangan anda.

>Makan bijirin penuh, kekacang dan biji-bijian.

-Makan sarapan berasaskan bijiran penuh seperti oat, jagung dan capati.
-Pilih roti, roti pita, bijirin sarapan pagi dan biskut yang berasaskan bijirin penuh.
-Menggantikan atau campurkan nasi putih dengan nasi beras perang.
-Makan makanan seperti tauhu, temped an kacang panggang beberapa kali seminggu.
-Makan kekacang atau biji-bijian beberapa kali seminggu
Contoh: Biji selasih dalam minuman atau kuih yang ditabur bijian.

>Had dan kurangkan makanan bergoreng dan berlemak.

-kurangkan kekerapan pengambilan makanan bergoreng
-pilihlah makanan yang rendah lemak
-ambil kuih yang berminyak dalam kuantiti sedikit
-buang kulit dan lemak dari ayam atau daging sebelum dimasak dan dimakan.
-pilihlah makanan yang rendah kekurangan lemak tepu dan kolestrol.
-pilih makanan dan minuman yang kurang gula.

>hadkan pengambilan makanan manis dan bergula

-kurangkan minuman yang manis dan berkarbonat
-gunakan panel maklumat pemakanan untuk membuat perbandingan jumlah gula didalam sesuatu produk
-berhati-hati dengan pemanis tiruan

>3 Kelas makanan utama yang memberikan tenaga


 

 

-Ketiga-tiganya mempunyai “nilai kalori”(kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut.

Kelas Makanan
Nilai Kalori
(kilokalori)
Sumber
Karbohidrat
4
Nasi
Lemak
9
Minyak masak
Protein
4
Ikan dan daging


-Masalah kesihatan yang sering berlaku jika mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah.

Masalah kesihatan
Punca
Gejala
Cara mencegah
Cara merawat
Malnutrisi
Kekurangan
Sangat lurus dan tidak bertenaga
Makan makanan seimbang dan mencukupi
Memberi zat tambahan
Anorexia
Tabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badan
Terlalu kurus
Pendidikan
Kaunseling
Kegendutan
Pengambilan kalori berlebihan
Kelihatan terlalu gemuk, pengumpulan lemak di bawah kulit
Mengawal pengambilan makanan
Bersenam atau mengambil ubat dari doctor.
Penyakit jantung dan Tekanan Darah Tinggi
Makan makanan berlemak berlebihan
Serangan penyakit jantung dan cepat letih apabila melakukan aktiviti fizikal.
Mengurangkan makanan berlemak
Pembedahan dan pengambilan ubat

>Kadar Metabolik

-lebih kepada penggunaan kimia daripada secara fizikal
-dalam keadaan sejuk hipotalamus akan mengawal otot rangka untuk mengecut dan mengedur secara aktif dan menyebabkan seseorang menggigil dan meningkatkan suhu badan.
-dalam masa yang sama kalenjar adrenal merembeskan hormone adrenalina dan noradrenalina manakala kalenjar tiroid akan merembeskan hormone tiroksina, semua hormone ini bertujuan untuk meningkatkan suhu badan dengan cara meningkatkan metabolism badan.
-dalam keadaan panas, aktiviti otot rangka akan berkurangan, begitu juga dengan perembesan hormone-hormon tertentu oleh kalenjar adrenal dan kalenjar tiroid akan berkurangan.

>Keperluan tenaga dalam badan

-dalam kehidupan harian, tenaga kimia dalam makanan ditukar semasa respirasi kepada tenaga kinetic dan tenaga haba. Tenaga kinetic digunakan untuk membuat kerja manakala tenaga haba memanaskan badan.
-Jumlah tenaga kimia yang dihasilkan oleh makanan diukur dalam unit kilojoule (kj). 1 kj = 1000joule(J)
-jumlah tenaga yang diperlukan oleh seseorang bergantung kepada beberapa factor seperti jantina, umur, saiz badan dan aktiviti fizikal yang dijalankan.
-Apabila saiz badan bertambah keperluan tenaga juga bertambah. Luas permukaan yang lebih menyebabkan lebih banyak tenaga haba hilang. Jadi lebih banyak tenaga diperlukan untuk menggantikan tenaga yang hilang.
-Individu yang aktif boleh memakan makanan(karbohidrat dan lemak) yang banyak kerana apa yang dimakan akan dipecahkan secara pengoksidaan untuk membebaskan tenaga
-Perempuan memerlukan kurang tenaga jika dibandingkan dengan lelaki kerana purata berat badan perempuan kurang.


-Kanak-kanak sedang membesar memerlukan lebih banyak tenaga jika dibandingkan denga orang dewasa kerana kadar pertumbuhan mereka lebih pesat dan kadar metabolism mereka lebih tinggi kerana mereka lebih aktif dan cergas.

>Thermoregulasi

-Thermo – haba
-Regulation – pengawalan haba
-Kemampuan organisma untuk mengekalkan suhu badan dalam keadaan tertentu walaupun keadaan suhu persekitaran berbeza
-jika badan tidak mampu untuk mengekalkan suhu badan pada aras normal dan meningkat melebihi aras normal, keadaan hyperthermia akan berlaku. Sebaliknya, apabila suhu badan menurun melebihi aras normal dikenali sebagai hypothermia.
-suhu badan dikawal oleh hipotalamus, satu struktur di otak yang merupakan sebahagian dari system saraf pusat

-->hipotalamus anterior berfungsi mengatur pembuangan panas.
-->hipotalamus posterior berfungsi mengatur upaya penyimpanan panas.
-Contohnya, sekiranya kulit kita menjadi panas kerana cuaca panas atau demam, tubuh badan akan membuat penyesuaian untuk mengurangkan haba.
-->Pertama, lebih darah akan mengalir berdekatan dengan kulit supaya haba dapat dibebaskan dengan lebih mudah melalui kulit.
-->Kedua, perpeluhan akan bermula dan penyejatan peluh akan mengurangkan haba badan.